Depresja i lęk u chorych z nowotworami złośliwymi - Nowicki, Andrzej; Rządkowska, Beata (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2005)
Pacjenci ze stwierdzoną chorobą nowotworową narażeni są bardzo na wystąpienie lęku i depresji. Przyczyną są zarówno zmiany biologiczne, zachodzące w organizmie, jak i czynniki społeczne. Pomimo dużego rozpowszechnienia tych zaburzeń, tylko 20 proc. z nich jest prawidłowo rozpoznawanych. Celem pracy była ocena nasilenia lęku i depresji u pacjentów z chorobą nowotworową oraz wpływu czynników społeczno-demograficznych na nasilenie objawów lęku i depresji. Badaniem objęto grupę 100 osób, u których chorobę nowotworową stwierdzono w okresie ostatniego półrocza. Narzędziem badawczym była osobiście opracowana ankieta, częściowo oparta na skali depresji Becka. W wyniku badań stwierdzono, że z powodu lęku cierpiało 91 proc., a objawy depresji wystąpiły u 41 proc. pacjentów. Wykazano, że lęk i depresja są istotnym problemem u pacjentów z chorobą nowotworową, a przyczyny lęku są z nią ściśle związane. Odsetkowo wykazano zależność nasilenia depresji i lęku od takich czynników, jak posiadanie dzieci, partnera oraz wykształcenia.