Dyrektorzy szpitali martwią się o przyszłość - Fedorowski, Jarosław J.; Szybowicz, Urszula (Menedżer Zdrowia, 2020)
Polska Federacja Szpitali spytała dyrektorów zrzeszonych w swoich strukturach o finansowanie placówek w czasie pandemii COVID-19, o wykonanie kontraktów z Narodowym Funduszem Zdrowia i o okres rozliczeniowy. Wnioski? 94,1 proc. ankietowanych zapowiedziało, że przewiduje ujemny wynik finansowy i że nie ma możliwości wykonania takiej samej liczby świadczeń jak przed pandemią, a 61,8 proc. zasugerowało, aby wydłużyć okres rozliczeniowy.