W grupie siła - Hupało, Zbigniew (Menedżer Zdrowia, 2020)
Pojęcie „konkurencja” w publicznym systemie ochrony zdrowia, przynajmniej w takim, jaki funkcjonuje w naszym kraju, jawi się dość abstrakcyjnie. Konkurencja kojarzy się z wolnym rynkiem, a o jakim rynku możemy mówić, skoro płatnikiem zdecydowanej większości świadczeń medycznych jest monopolistyczny Narodowy Fundusz Zdrowia? Można by prowokacyjnie wysunąć tezę, że jedynym objawem konkurencji między publicznymi szpitalami jest wzajemne podkradanie lekarzy i innych pracowników medycznych.