Postępowanie w chorobach alergicznych u dzieci w okresie pandemii wirusa SARS-CoV-2 - Baut, Marcin; Biela-Mazur, Jadwiga; Czyżewska-Dudek, Anna; Kurzawa, Ryszard (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
W artykule przedstawiono i podsumowano aktualny stan wiedzy na temat postępowania w chorobach alergicznych u dzieci w czasie pandemii wirusa SARS-CoV-2. U pacjentów z chorobami alergicznymi nie występują odmienne objawy COVID-19. Dzieci z atopią przechodzą tę infekcję łagodnie, podobnie jak większość dzieci. Dostępne aktualnie wytyczne polskich i międzynarodowych towarzystw naukowych rekomendują kontynuację terapii chorób alergicznych zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami w celu minimalizacji niekorzystnych skutków przerwania leczenia. Utrzymanie dotychczasowego leczenia wziewnymi i systemowymi glikokortykosteroidami, lekami przeciwleukotrienowymi i przeciwhistaminowymi nie stanowi czynnika ryzyka wystąpienia zakażenia SARS-CoV-2, dlatego terapia nie powinna być przerywana. Niekontrolowana astma i alergia mogą zwiększać ryzyko zakażenia i ciężkiego przebiegu COVID-19. Skuteczna terapia alergicznego nieżytu nosa może sprzyjać ograniczeniu transmisji wirusa. W przypadku dzieci z atopowym zapaleniem skóry należy pamiętać o częstszym stosowaniu preparatów barierowych do pielęgnacji skóry atopowej, aby uniknąć niekorzystnych skutków zwiększonego zużycia mydeł i płynów odkażających. Leczenie miejscowe należy kontynuować. Nie zaleca się rozpoczynania immunoterapii alergenami wziewnymi w okresie pandemii. W przypadku immunoterapii alergenowo swoistej preferowana jest forma podjęzykowa. Jeżeli istnieją warunki do bezpiecznej epidemiologicznie kontynuacji klasycznej immunoterapii swoistej alergenami wziewnymi, nie należy jej przerywać. Preferowaną metodą kontynuowania opieki specjalistycznej w celu zminimalizowania ryzyka transmisji zakażenia SARS-CoV-2 w placówkach medycznych są teleporady.