Nadmierna potliwość – przyczyny i możliwości terapeutyczne - Jabłonowska, Olga; Woźniacka, Anna; Dziankowska-Bartkowiak, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020)
Nadmierna potliwość jest chorobą, która występuje u osób wszystkich ras, płci, w różnym wieku i wielokrotnie jest przyczyną obniżenia jakości życia. Uwzględniając przyczynę, hiperhydrozę dzieli się na pierwotną oraz wtórną (wywołaną przez choroby współistniejące, leki, stres). Ze względu na zajmowany obszar ciała wyróżnia się hiperhydrozę uogólnioną oraz ograniczoną. W większości przypadków hiperhydroza ma charakter pierwotny i jest ograniczona do pewnych obszarów ciała. Według Canadian Hyperhidrosis Advisory Committee, aby rozpoznać hiperhydrozę pierwotną, należy potwierdzić utrzymywanie się objawów przez co najmniej 6 miesięcy oraz stwierdzić cztery z sześciu wymienionych kryteriów: występowanie obustronne i symetryczne, wpływ na codzienną aktywność, więcej niż 1 epizod w tygodniu, początek przed 25. rokiem życia, dodatni wywiad rodzinny, brak objawów podczas snu. Terapię hiperhydrozy pierwotnej rozpoczyna się od zastosowania preparatów miejscowych, a w przypadku ich nieskuteczności włączane jest leczenie ogólne, zabiegowe (np. jontoforeza, iniekcje toksyny botulinowej) oraz metody chirurgiczne. W terapii hiperhydrozy wtórnej nadrzędne jest leczenie przyczynowe.