Szczepionka przeciwko COVID-19 czy przeciwko zakażeniu SARS-CoV-2? - Rieske, Piotr (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Artykuł stanowi próbę analizy różnych zagadnień związanych ze szczepieniami przeciwko SARS-CoV-2/COVID-19 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2/coronavirus disease 2019). Optymalne szczepienie powinno chronić zarówno przed COVID-19 (objawami), jak i przed zakażeniem SARS-CoV-2 (roznoszenie lub rozsiewanie choroby), jednak bardzo trudno otrzymać taką szczepionkę charakteryzującą się wysokim poziomem bezpieczeństwa. W artykule omówiono również takie problemy dotyczące szczepień przeciwko SARS-CoV-2/COVID-19, jak paszporty serologiczne, odporność zbiorowa (stadna), badania kliniczne oraz odpowiedź krzyżowa przeciwciał i limfocytów T. Ponadto przedyskutowano niektóre kwestie związane z odpowiedzialnością za prowadzenie szczepień.