Chemoprewencja raka jelita grubego - Degowska, Małgorzata; Rydzewska, Grażyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Rak jelita grubego jest nowotworem o wysokiej śmiertelności, co wiąże się z późnym rozpoznaniem wielu jego przypadków. Działanie ukierunkowane na zmniejszenie zachorowalności i śmiertelności koncentruje się przede wszystkim na badaniach profilaktycznych, wśród których najbardziej efektywna jest kolonoskopia z polipektomią. Badania epidemiologiczne dowodzą także, że regularne stosowanie aspiryny i innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i rozwoju polipów jelita grubego. Podobne działanie wykazują inne naturalne substancje, takie jak wapń i kwas foliowy, regularnie uzupełniane w diecie. W artykule przestawiono aktualne dane na temat substancji możliwych do zastosowania w chemoprewencji raka jelita grubego.