Terapia biologiczna w leczeniu łuszczycy - Woźniak, Marta; Nowicki, Roman (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Łuszczyca jest przewlekłym, uwarunkowanym immunologicznie schorzeniem, które wymaga długotrwałego leczenia. Pomimo dostępności wielu opcji terapeutycznych, długotrwałe, ogólne leczenie łuszczycy może wiązać się z występowaniem wielu objawów niepożądanych. Celem terapii biologicznej jest modulowanie kluczowych procesów w patogenezie łuszczycy. Leki biologiczne wykazują znaczną skuteczność, połączoną z wysokim profilem bezpieczeństwa i tolerancji.