Obrzęk naczynioruchowy. Interdyscyplinarne rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego (PTD) i Polskiego Towarzystwa Alergologicznego (PTA) - Nowicki, Roman; Grubska-Suchanek, Elżbieta; Porębski, Grzegorz; Kowalski, Marek L.; Jahnz-Różyk, Karina; Matuszewski, Tomasz; Rudnicka, Lidia; Kulus, Marek; Barańska-Rybak, Wioletta; Czajkowski, Rafał; Doniec, Zbigniew; Kowalewski, Cezary; et al. (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
Obrzęk naczynioruchowy jest niezapalnym obrzękiem tkanki podskórnej i/lub błon śluzowych. Najczęściej współistnieje z bąblami pokrzywkowymi i traktowany jest jako głęboka odmiana pokrzywki. Rzadziej ma charakter izolowany i występuje w dwóch podstawowych odmianach: nabytej i wrodzonej. Obecnie wyróżnia się 4 typy nabytego obrzęku naczynioruchowego oraz 7 typów wrodzonego obrzęku naczynioruchowego. Leczenie zależy od postaci obrzęku naczynioruchowego i czynników przyczynowych. Uwarunkowana genetycznie postać wrodzona stanowi szczególnie duże wyzwanie dla lekarzy wielu specjalności, zwłaszcza dermatologów i alergologów.