Propozycje wytycznych postępowania w ośrodkach leczenia oparzeń w kontekście pandemii SARS-CoV-2 - Zieliński, Michał; Wróblewski, Piotr; Kozielski, Jerzy (Anestezjologia Intensywna Terapia, 2020)
Szanowna Redakcjo, W związku z pojawieniem się licznych przypadków zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 i światowej pandemii powodowanej przez niego choroby – COVID-19, opieka zdrowotna w zakresie wszystkich dziedzin medycyny musiała przystosować się do nowych wyzwań. Mimo stosowanych zabezpieczeń oraz wprowadzania protokołów postępowania wirus SARS-CoV-2 stał się przyczyną przeszło 3 milionów zakażeń i 200 tysięcy zgonów na świecie (stan na maj 2020 r.) [1]. Kontrola zakażeń wydaje się szczególnie istotna z uwagi na opisywane występowanie bezobjawowego nosicielstwa i okres latencji od zakażenia do pojawienia się objawów infekcji wirusowej [1, 2]. Sytuacja ośrodków leczenia oparzeń wymaga szczególnego podejścia z powodu sprawowania opieki nad pacjentami w stanie ostrym, u których potencjalna konieczność podjęcia szybkiej interwencji uniemożliwia ukończenie wstępnej diagnostyki w celu wykluczenia zakażenia SARS-Cov-2 przed rozpoczęciem terapii rany oparzeniowej. Pierwszą próbą zebrania istniejących doświadczeń i sformułowania na ich podstawie protokołów postępowania było opracowanie przez grupę z Zhejiang University School of Medicine „Handbook of COVID-19 Prevention and Treatment”. Podręcznik ten staraniami studentów Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu został przetłumaczony na język polski jako „Podręcznik prewencji i leczenia COVID-19”. Obie wersje językowe opracowania, zawierające szereg sugestii opartych na doświadczeniach ośrodków chińskich, są dostępne w internecie. Jednocześnie inne grupy badaczy opublikowały swoje doświadczenia i wynikające z nich rekomendacje skierowane wyłącznie do ośrodków leczenia oparzeń. Ogół rekomendacji można podzielić na dotyczące zmian w infrastrukturze ośrodka, procedur związanych z przyjęciem i klasyfikacją zagrożenia epidemiologicznego u nowo przyjętych pacjentów, procedur związanych z małymi zabiegami (zmiana opatrunków, płynoterapia), jak i zabiegami chirurgicznymi, przygotowaniem do zabiegu i znieczuleniem, opieką pozabiegową i ewentualną rehabilitacją.