Choroba Mikulicza i zespół Sjögrena jako główne choroby autoimmunologiczne zajmujące gruczoły ślinowe - Kamiński, Bartłomiej (Medical Studies/Studia Medyczne, 2020)
Choroba Mikulicza i zespół Sjögrena zajmują gruczoły ślinowe. Charakteryzują się naciekami limfocytarnymi w zajętych gruczołach zewnątrzwydzielniczych, co prowadzi do ich obrzęku i dysfunkcji. Chociaż oba te schorzenia cechuje podobny obraz kliniczny, obecnie są odmiennie klasyfikowane i wymagają innego leczenia wielospecjalistycznego. W artykule przedstawiono chorobę Mikulicza oraz zespół Sjögrena i porównano je ze sobą. Omówiono ich główne kryteria kliniczne, histopatologiczne i serologiczne, a także metody stosowane w diagnostyce. Badanie histopatologiczne tkanki gruczołowej pobranej z małych lub dużych gruczołów ślinowych jest najpewniejszą metodą diagnostyczną. Badania serologiczne odgrywają dodatkową rolę. Różne metody radiologiczne pozwalają na wykluczenie procesów nowotworowych i zapalnych, które w początkowych fazach choroby mogą naśladować zespół Sjögrena i chorobę Mikulicza.