Zastosowanie wolnego autogennego płata tłuszczowego w zapobieganiu bliznowaceniu i uszczelnianiu płynotoku. Praktyczna ocena metody - Andrychowski, Jarosław; Abaaslam, Farag (Medical Studies/Studia Medyczne, 2020)
Autogenny przeszczep tkanki tłuszczowej (FFT) jest szeroko stosowany w neurochirurgii. Od lat 60. ubiegłego wieku toczy się dyskusja dotycząca przydatności przeszczepu płata tłuszczowego w chirurgii kręgosłupa. Obserwacje wskazują, że przeszczep ulega atrofii, włóknieniu oraz przebudowie, zanik objętości graftu może wynosić nawet do 55%. W analizie skupiono się na metodyce oceny radiologicznej, ocenie morfologii przeszczepu oraz możliwym wpływie leczenia w chorobie degeneracyjnej kręgosłupa na efekt kliniczny. Stwierdzono, że graft tkanki tłuszczowej zanika i degeneruje, pojawia się także włóknienie i proliferacja naczyń w obrębie przeszczepu. Zastosowanie FFT w postaci tkanki wypełniającej defekty kosmetyczne lub uszczelniacza worka oponowego w płynotoku jest ugruntowane, natomiast jego rola w zapobieganiu bliznowaceniu jest niepewna. Nie istnieje zalecenie dotyczące stosowania graftu tkanki tłuszczowej jako rutynowego postępowania w zapobieganiu bliznowaceniu w chirurgii kręgosłupa.