Nie możemy zamknąć się na pacjentówRozmowa z Jakubem Kraszewskim - Stelmach, Monika (Menedżer Zdrowia, 2020)
– Pandemia to wyjątkowo stresująca sytuacja, ale staramy się opierać na faktach, a nie na emocjach. Przede wszystkim kierujemy się zasadą, że nie ryzykujemy zdrowia naszych pacjentów i wdrażamy takie środki bezpieczeństwa, jakie tylko są do dyspozycji. Dzisiaj uznajemy to za najważniejszy element odmrażania działalności szpitala, bez którego nie zrobimy kroku naprzód – mówi Jakub Kraszewski, dyrektor Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku.