Koronawirusowy sztorm - Pakulski, Marcin; Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2020)
Dyrektorzy szpitali są jak kapitanowie na wzburzonym i mętnym morzu systemu ochrony zdrowia. Płyną podniszczonymi statkami, bez docelowego portu, bez map, bez przyrządów nawigacyjnych, ze zdezorientowaną załogą. Część okrętów jest podtopiona, inne toną, niektóre – dzięki polskiej zaradności – dryfują „mimo wszystko”. Zarządzający zrelacjonowali w „Menedżerze Zdrowia”, jak wygląda sytuacja w ich placówkach. Wszyscy martwią się o przyszłość – o finanse, o wykonanie ryczałtu, o wynagrodzenia dla pracowników.