Podgrzewanie tytoniu – sposób na zatwardziałych palaczy - Gromadzka, Jolanta (Menedżer Zdrowia, 2020)
– Wszyscy wiemy, że nikotyna szkodzi zdrowiu, a mimo tej wiedzy i mimo dostępności wielu metod wspomagających leczenie uzależnienia od tytoniu wciąż 25 proc. dorosłych Polaków pali papierosy. Dlatego przygotowaliśmy interdyscyplinarne stanowisko, w którym jasno wskazujemy lekarzom kolejne etapy interwencji mającej na celu rzucenie palenia przez pacjenta. Najbardziej opornym palaczom rekomendujemy przebadane produkty alternatywne, oparte na podgrzewaniu specjalnie spreparowanego tytoniu. Dostarczają one znacznie mniej substancji szkodliwych i w mniejszych stężeniach niż tradycyjne papierosy, a przez to ich stosowanie wiąże się z niższym ryzykiem sercowo-naczyniowym – przekonywał dr hab. n. med. Filip M. Szymański, prezes Polskiego Towarzystwa Chorób Cywilizacyjnych, podczas V konferencji Cardiolipid w Gdyni.