Ogromne pole do nadużyć - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2020)
Upaństwowienie szpitali to zaproszenie do wielkich nadużyć – ponad 100 mld zł rocznie, którymi można ręcznie sterować, kilkaset wielkich szpitali, z liczną kadrą dyrektorsko-kierowniczą, którą można dowolnie mianować i odwoływać, konieczność zakupu drogiego sprzętu, ciągłego jego serwisowania i nieustających remontów budynków.