Rola czynnika genetycznego w powstawaniu i przebiegu płaskonabłonkowego raka krtani - Szyfter, Krzysztof (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2002)
Znaczenie czynników genetycznych w etiologii nowotworów krtani widać wyraźnie już w osobniczej zmienności podatności na działanie czynników kancerogennych. Treścią artykułu jest przedstawienie genów kodujących enzymy uczestniczące w kancerogenezie z podziałem na onkogeny, geny supresorowe oraz odpowiedzialne za metabolizm kancerogenów. Wobec ostatniej grupy omówiono ich genetycznie uwarunkowany, polimorficzny charakter, warunkujący indywidualnie zmienną podatność na działanie kancerogenów obecnych w dymie tytoniowym. Wskazania udziału omawianych genów w procesie kancerogenezy przedyskutowano na tle uszkodzeń materiału genetycznego na poziomie DNA i chromosomów.