Opieka paliatywna sprawowana przez położną/pielęgniarkę nad noworodkiem z diagnozą wady letalnej (trisomia 22) – studium przypadku - Sak, Diana; Łozińska-Czerniak, Anna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2020)
Wady rozwojowe mogą być poważnym zagrożeniem dla zdrowia płodu lub noworodka. Wiele z nich ma charakter letalny i wiąże się z dylematami moralnymi i etycznymi. Ważnym aspektem opieki nad nieuleczalnie chorym noworodkiem jest umiejętne ustalenie sytuacji, w której należy powstrzymać się od resuscytacji. Rozwój medycyny paliatywnej sprawił, że zmieniają się poglądy dotyczące prawidłowych zasad postępowania w przypadku noworodków urodzonych z wadą letalną. W pracy omówiono opiekę paliatywną w grupie najmłodszych pacjentów na podstawie studium przypadku noworodka z diagnozą wady letalnej. Zwrócono uwagę na rolę personelu medycznego w zakresie opieki nad pacjentem oraz jego rodziną, podejmowanie kolejnych decyzji dotyczących procedur mających na celu zapewnienie noworodkowi możliwie najlepszego komfortu życia, a także na znaczącą potrzebę funkcjonowania hospicjów dziecięcych w Polsce. W omawianym przypadku opieka paliatywna zastosowana w opiece nad noworodkiem pomogła rodzicom zrozumieć diagnozę, pogodzić się z nieuchronną śmiercią dziecka i przebywać z nim we własnym domu pod opieką hospicjum.