Zastosowanie lasera frakcyjnego w leczeniu blizn - Szczepanik-Kułak, Paulina; Michalska-Jakubus, Małgorzata; Niewiedzioł, Marta; Krasowska, Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020)
Blizny powstają w wyniku zastąpienia ubytku w skórze właściwej tkanką łączną włóknistą. Niekiedy ograniczają zakres ruchów na skutek przykurczów, a także stanowią źródło nasilonych dolegliwości subiektywnych oraz znaczny defekt kosmetyczny. U osób z widocznymi bliznami stwierdzono obniżoną jakość życia wynikającą z poczucia wstydu, lęku i braku akceptacji społeczeństwa. Terapia blizn bywa trudna i może wiązać się z ryzykiem nawrotu zmian. Zabiegi laserem frakcyjnym stanowią obecnie powszechnie stosowaną metodę leczenia wielu rodzajów blizn zarówno u pacjentów pediatrycznych, jak i dorosłych. Obserwowana poprawa barwy skóry, złagodzenie naprężenia tkanek, zmniejszenie odczuwanego świądu i bólu przy niewielkim ryzyku wystąpienia działań niepożądanych stanowią o skuteczności i bezpieczeństwie zabiegów oraz zadowoleniu pacjentów z uzyskanego efektu kosmetycznego, co pozytywnie wpływa na ich stan psychiczny i emocjonalny.