Czy COVID-19 uzdrowi ochronę zdrowia? - Górecki, Wiktor (Menedżer Zdrowia, 2020)
Jeśli nie uda się wypłaszczyć krzywej zachorowań, to wkrótce – według prognoz – w Polsce odnotowywanych będzie nawet 200 tys. zakażeń wirusem SARS-CoV-2 dziennie. Nie ma podstaw sądzić, by do tej pory którykolwiek z problemów ochrony zdrowia rozwiązano. Wedle dotychczasowej nie tyle metody – bo jakiej? – ile praktyki, rozstrzygnięcia pojawiają się w ostatniej chwili, autorstwo i odpowiedzialność są rozmyte, wnioski niejasne, procesy niekontrolowane.