Gdy celem władzy jest władza - Szulc, Jakub (Menedżer Zdrowia, 2020)
Kiedy protesty dotyczące wyroku Trybunału Konstytucyjnego zaczęły przybierać na sile, usłyszeliśmy głos szefa partii rządzącej. Czy namawiał do wyciszenia emocji? Czy poprosił o chwilę spokoju? Nie. Teoretycznie najbardziej odpowiedzialna osoba w państwie zwróciła się do swoich zwolenników z apelem o wyjście na ulicę. Dlaczego? Bo „władza to nie środek do celu, władza to cel”.