Stwardnienie rozsiane w aspekcie związku, małżeństwa oraz posiadania potomstwa - Hercuń, Emilia Justyna (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2020)
Stwardnienie rozsiane (sclerosis multiplex – SM) jest przewlekłą, demielinizacyjną chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Ze względu na pojawienie się pierwszych objawów w młodym wieku, przewlekły charakter choroby oraz znaczne ryzyko narastania niepełnosprawności neurologicznej SM ma potencjalnie istotny wpływ na życie pacjentów, ich zamierzenia zawodowe, a także plany dotyczące założenia rodziny i posiadania potomstwa. Rozpoznanie SM stanowi wyzwanie nie tylko dla pacjenta, lecz także dla jego partnera lub partnerki. Stwardnienie rozsiane często zmienia dotychczasowe życie partnerów w wielu jego sferach, nie tylko z powodu narastającej niesprawności ruchowej, ale też w wyniku dysfunkcji seksualnych, które mogą wystąpić w przebiegu choroby. Badania pokazują większe ryzyko rozwodu u mężczyzn z SM. Planowanie rodziny i posiadania potomstwa jest kolejnym bardzo istotnym aspektem życia pacjentów z SM (i ich partnerów), który pozostaje pod silnym wpływem rozpoznania i przebiegu choroby. Niepewność co do postępu choroby w przyszłości i związanej z tym niepełnosprawności może się wiązać z wątpliwościami co do możliwości spełniania obowiązków rodzicielskich. Dołącza do tego potencjalnie lęk przed wystąpieniem choroby u potomstwa. U kobiet mogą się pojawić również obawy przed koniecznością czasowego przerwania leczenia, zwłaszcza w okresie starania się o dziecko, w trakcie ciąży, a także karmienia piersią. Przytoczone w artykule badania obrazują niedostateczną wiedzę chorych na temat wpływu SM, w tym stosowanego leczenia, na posiadanie potomstwa. Rozmowa z pacjentami i przedstawianie im rzetelnych, popartych danymi naukowymi informacji może pozwolić podejmować im bardziej świadome decyzje życiowe dotyczące planowania rodziny.