Diagnostyka wybranych chorób pasożytniczych u bezobjawowych pacjentów powracających z tropiku - Korzeniewski, Krzysztof; Pokorna-Kałwak, Dagmara (Lekarz POZ, 2020)
Choroby pasożytnicze stanowią częstą przyczynę problemów zdrowotnych osób podróżujących do gorącej strefy klimatycznej. Zarażenia pasożytami mogą utrzymywać się przez wiele miesięcy, nie powodując żadnych lub jedynie skąpe objawy kliniczne. W przypadku niektórych parazytoz, zwłaszcza przenoszonych drogą pokarmową, bezobjawowy nosiciel może być źródłem zarażenia dla otoczenia. Szczegółowo zebrany wywiad jest istotnym elementem wizyty lekarskiej pacjenta bez objawów chorobowych po powrocie z tropiku. Potwierdzenie jakichkolwiek zachowań ryzykownych podczas pobytu w uciążliwych warunkach klimatycznych i niskich standardach sanitarnych powinno skłonić lekarza do zaproponowania badań ukierunkowanych na wykrycie określonych czynników chorobotwórczych. W pracy przedstawiono przydatność badań diagnostycznych wykorzystywanych do wykrycia wybranych zarażeń pasożytniczych u bezobjawowych podróżnych powracających z krajów tropikalnych.