Dobór leków z grupy NLPZ do profilu pacjenta – na co zwrócić uwagę - Woroń, Jarosław (Lekarz POZ, 2020)
Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) są jednymi z najczęściej ordynowanych leków w praktyce lekarskiej. Ich wybór musi uwzględniać profil farmakokinetyczno--farmakodynamiczny, lokalizację bólu oraz cechy leczonego pacjenta. Znaczna część populacji pacjentów z bólem wymagających stosowania NLPZ to osoby z wielochorobowością, a zatem często przyjmujące również inne leki, które mogą modyfikować działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne stosowanego NLPZ, a także wpływać na ryzyko występowania powikłań.