Reakcja izomorficzna u pacjenta z ostrą uogólnioną osutką krostkową wywołaną przez chinolon - Dorjay, Konchok; Sachdeva, Soumya; Sinha, Surabhi (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020)
Ostra uogólniona osutka krostkowa jest ciężką, zagrażającą życiu dermatozą, w której dochodzi do wysiewu zmian skórnych w reakcji na leki. Zmiany mają postać jałowych krostek na podłożu rumieniowym i zwykle towarzyszy im obrzęk. Przedstawiamy przypadek ostrej uogólnionej osutki krostkowej wywołanej przez ofloksacynę podawaną pacjentowi z powodu ostrej biegunki. U chorego zastosowano doustne glikokortykosteroidy i uzyskano dobry efekt terapeutyczny. Prezentowany przypadek jest ciekawy ze względu na obecność linijnie ułożonych zmian krostkowych umiejscowionych na plecach, wskazujących na reakcję izomorficzną (objaw Koebnera) w przebiegu ostrej uogólnionej osutki krostkowej. Według naszej najlepszej wiedzy taki przypadek nie był dotychczas opisywany w anglojęzycznej literaturze medycznej.