Ciężka, niekontrolowana astma alergiczna eozynofilowa – w poszukiwaniu najlepszej opcji terapeutycznej - Kupryś-Lipinska, Izabela; Kuna, Piotr (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2020)
W niniejszym artykule autorzy analizują rolę immunoglobuliny E oraz eozynofilów w etiologii i patogenezie astmy, a także ich wpływ na przebieg kliniczny. Omawiają problemy związane z terapią ciężkiej astmy oskrzelowej i nowe możliwości terapeutyczne. Przywołują stanowiska ekspertów dotyczące kryteriów kwalifikacji do terapii biologicznych oraz dyskutują kolejność zastosowania leków, zwłaszcza u chorych, u których występują jednocześnie fenotyp astmy alergicznej i eozynofilowej.