Betulina – związek pochodzenia naturalnego o obiecującym działaniu przeciwnowotworowym w stosunku do raka jelita grubego - Bębenek, Ewa; Chrobak, Elwira; Piechowska, Agnieszka; Głuszek, Stanisław; Boryczka, Stanisław (Medical Studies/Studia Medyczne, 2020)
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej diagnozowanym u mężczyzn rodzajem nowotworu, a drugim u kobiet. Wysoka śmiertelność osób z rakiem jelita grubego spowodowana jest zaawansowaniem w momencie zdiagnozowania oraz niską selektywnością obecnie stosowanych cytostatyków. Jednym z ważniejszych kierunków poszukiwania nowych substancji przeciwnowotworowych są badania związków pochodzenia naturalnego. Obiecującą substancją z tej grupy, cechującą się działaniem w stosunku do komórek raka jelita grubego przy jednocześnie niskiej toksyczności, jest betulina. Badania prowadzone pod kątem oceny tego kierunku aktywności dotyczyły ludzkich linii komórek nowotworowych Col2, SW707, DLD-1, HT29 i HCT116. Istotne było również określenie molekularnych mechanizmów działania tego triterpenu w komórkach raka jelita grubego.