Samobójstwa i zachowania samobójcze jako przedmiot zainteresowań nauk medycznych. Definicja, podział i przegląd biomarkerów zachowań samobójczych. Część I. Psychiatryczne i neuroobrazowe markery zachowań samobójczych - Romaszko, Karol (Medical Studies/Studia Medyczne, 2020)
Samobójstwa i zachowania samobójcze są przedmiotem wielu badań zarówno nauk ścisłych, jak i nauk humanistycznych. Dziedzinami medycyny wykazującymi zainteresowanie tą tematyką są: psychiatria, neuropatologia, neurobiologia, genetyka, medycyna sądowa, a także radiologia. Jak pokazało wiele dotychczasowych badań, kliniczne czynniki ryzyka popełnienia samobójstwa (np. stosowane w psychiatrii skale oceny ryzyka samobójstwa) cechują się niską wartością predykcyjną. Może to tłumaczyć rosnące zainteresowanie pozostałych nauk poszukiwaniem innych, bardziej wiarygodnych biomarkerów zachowań samobójczych. Chociaż historia badań nad neurobiologicznym podłożem zachowań samobójczych liczy już ponad 60 lat, jednak nadal trudno o jednoznaczne wnioski. Dotąd badacze skupiali się głównie na analizie pojedynczych zmiennych biologicznych. Przedstawione w poniższej pracy poglądowej wyniki pochodzą przeważnie z badań w małych grupach, a efekty poszczególnych analiz nie zawsze okazywały się zgodne.