Guz Stenberga macicy z komórkami guza infiltrującymi ścianę jelita: pierwszy polski opis przypadku wraz z przeglądem piśmiennictwa - Niziurski, Piotr; Roszkowska-Purska, Katarzyna; Młodawski, Jakub; Młodawska, Marta; Malmur, Mariusz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2020)
Guz Sternberga (cotylenoid dissecting leyomyoma – CDL) jest rzadko spotykanym guzem mięśni gładkich macicy o charakterystycznym wyglądzie makroskopowym. Mimo że guz jest łagodny klinicznie i histopatologicznie, to wygląd makroskopowy sugeruje złośliwy charakter. Pacjentkę 41-letnią przyjęto do kliniki z podejrzeniem macicy mięśniakowej. W badaniu ginekologicznym stwierdzono guz odpowiadający wielkości ok. 18. tygodnia ciąży. Przezpochwowe badanie ultrasonograficzne wykazało regularny guz o wymiarach 22 × 18 cm, o gładkim obrysie i ultrasonograficznej morfologii mięśniaka. Pacjentkę zakwalifikowano do laparotomii. W związku z niepokojącym, nietypowym wyglądem makroskopowym postawiono wstępną diagnozę mięsaka macicy. Przeprowadzono całkowitą histerektomię i obustronną salpingooforektomię, jednocześnie wykonując resekcję części jelita cienkiego ściśle przylegającego do guza wraz z fragmentem krezki. Ostateczny wynik badania histopatologicznego: cotylenoid dissecting leyomyoma z infiltracją komórek guza w ścianie jelita cienkiego. Niepokojący wygląd makroskopowy zdiagnozowanego guza macicy prowadzi często do wstępnej diagnozy mięsaka lub guza o innym niż macica punkcie wyjścia, może to skutkować zbyt radykalnym leczeniem przed otrzymaniem ostatecznego wyniku histopatologicznego. Świadomość występowania tego nowotworu jest ważna w przypadku zachowania płodności u pacjentek w wieku prokreacyjnym.