Skutki wstrzymanej terapii - Lurka, Krystian (Menedżer Zdrowia, 2020)
Fundacja My Pacjenci prezentuje dane z Narodowego Funduszu Zdrowia, z których wynika, że liczba porad udzielonych w poradniach leczenia osteoporozy zmniejszyła się w 2020 r. o 21,5 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Jeszcze bardziej zmalała liczba wizyt w gabinetach reumatologów i ortopedów – lekarze tych specjalności przyjmują o 30,9 proc. mniej pacjentów niż przed pandemią. Spada również liczba zlecanych zabiegów – operacji wszczepienia endoprotezy stawu biodrowego odbyło się o 32,4 proc. mniej niż przed rokiem. Mniej osób kierowanych jest także na densytometrię – spadek aż o 35,8 proc.