Uczmy się na błędach zamiast zamiatać je pod dywanRozmowa z Tomaszem Stefaniakiem - Stelmach, Monika (Menedżer Zdrowia, 2020)
– Daliśmy bardzo jasny komunikat, że zgłaszanie niezgodności nie wiąże się z jakimikolwiek negatywnymi konsekwencjami – czy to zawodowymi, czy prawnymi. To podstawowy warunek, żeby personel zwracał uwagę na niepokojące zdarzenia w szpitalu i chciał je raportować – mówi dr hab. Tomasz Stefaniak, dyrektor ds. lecznictwa i lekarz naczelny Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku.