Odczulanie na jad owadów w poradniach z korzyścią dla pacjenta i systemuRozmowa z Krzysztofem Kowalem - Kowalska, Krystyna (Menedżer Zdrowia, 2020)
– W Polsce alergia na jad owadów błonkoskrzydłych jest powszechnym schorzeniem. Jedyną metodą leczenia pacjentów, dla których użądlenie może stanowić zagrożenie życia, jest immunoterapia alergenowa. W Polsce stosuje się ją na wyspecjalizowanych oddziałach szpitalnych. Tymczasem odczulanie w poradniach byłoby korzystne zarówno dla systemu, jak i pacjentów – przekonuje prof. Krzysztof Kowal z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, przewodniczący Sekcji Immunoterapii Alergenowej Polskiego Towarzystwa Alergologicznego.