Leczenie otyłości przez lekarza rodzinnego. Komentarze ekspertów do Kanadyjskich wytycznych praktyki klinicznej w otyłości u dorosłych – wpływ na polską praktykę - Kłoda, Karolina (Lekarz POZ, 2020)
Otyłość jest chorobą przewlekłą o złożonej etiologii, nieustępującą samoistnie i z tendencją do nawrotów. W Polsce nadal brakuje zorganizowanego, finansowanego ze środków publicznych systemu leczenia otyłości realizowanego przez zespoły terapeutyczne złożone z lekarza, dietetyka, psychologa i innych specjalistów zaangażowanych w proces koordynacji i opieki nad pacjentem. Obecnie lekarz rodzinny jest pierwszym profesjonalistą, który ma możliwość postawienia diagnozy otyłości, a następnie rozpoczęcia jej leczenia. Kanadyjskie wytyczne praktyki klinicznej w otyłości u dorosłych (Canadian Adult Obesity Clinical Practice Guidelines), oparte na analizie danych EBM (evidence based medicine), kierowane są do lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). Artykuł oraz komentarze ekspertów odnoszą się do treści wytycznych i prezentują aktualny stan wiedzy na temat diagnostyki i leczenia otyłości oraz jej powikłań.