Ból gardła - Waśniewska-Okupniak, Elżbieta (Lekarz POZ, 2020)
Ból gardła to jedna z częstszych przyczyn wizyty u lekarza podstawowej opieki zdrowotnej – lekarza rodzinnego lub pediatry. Właściwa interpretacja bólu gardła powiązana ze znajomością algorytmów jego rozpoznawania pozwala na ustalenie właściwego rozpoznania i umożliwia wdrożenie optymalnego postępowania leczniczego. W pracy przedstawiono najczęstsze przyczyny ostrego i przewlekłego bólu gardła ze szczególnym uwzględnieniem diagnostyki różnicowej. Zwrócono uwagę na typowe objawy procesów zapalnych i ich powikłań w obrębie gardła, jak również na wczesne, często mało charakterystyczne symptomy choroby nowotworowej, definiowane przez chorego jako ból gardła.