Jakich leków należy unikać u pacjentów po 75. roku życia? - Broncel, Marlena (Lekarz POZ, 2020)
Celem skutecznej i bezpiecznej farmakoterapii u pacjentów powyżej 75. roku życia jest: eliminacja lub zmniejszenie objawów, ograniczenie niepożądanych działań, poprawa jakości życia i w miarę możliwości jego wydłużenie. Wiek podeszły jest czynnikiem powodującym istotne zmiany w farmakokinetyce i farmakodynamice leków. Przyczynami są m.in. wzrost zawartości tkanki tłuszczowej, zmniejszenie zawartości wody i stężenia albumin, pogorszenie funkcji nerek, wolniejszy metabolizm wątrobowy, wzrost aktywności układu sympatykomimetycznego, zmniejszenie wrażliwości receptorów β-adrenergicznych. Warto stosować tylko niezbędne leki, o dużym współczynniku terapeutycznym, w odpowiednio dobranych dawkach.