Porównanie szczepionek przeciwko COVID-19 zarejestrowanych w Polsce - Pawliczak, Rafał (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2021)
Pod koniec roku 2020 rozpoczęto na całym świecie szczepienie pacjentów przeciwko COVID-19. Obecnie w Polsce są zarejestrowane dwie szczepionki. W niniejszym bardzo krótkim omówieniu na podstawie aktualnych danych z literatury porównano te dwa preparaty. Takie porównanie może być przydatne dla lekarzy i pacjentów. Należy pamiętać, że dane, którymi dysponujemy, są ograniczone i będą się zmieniać w czasie szczepienia populacji.