Alergie pokarmowe u dzieci - Kargulewicz, Angelika (Lekarz POZ, 2020)
Jak pokazują badania, częstość występowania reakcji alergicznych na produkty spożywcze w ostatnich dekadach nieustannie wzrasta na całym świecie. Obecnie problem ten w skali światowej dotyczy ok. 5% dorosłych i 10% dzieci. Wśród czynników, które mogą wpływać na tę tendencję, wskazuje się uwarunkowania środowiskowe, takie jak rosnący poziom zanieczyszczenia powietrza, dym tytoniowy oraz obecność spalin i innych alergenów środowiskowych, które mogą wchodzić w interakcje z ludzkim genomem. Dzieci są grupą szczególnie wrażliwą z uwagi na nie w pełni rozwinięty układ immunologiczny i możliwość pobudzenia komórek immunokompetentnych przez potencjalnie nieszkodliwe antygeny pokarmowe. U niemowląt i dzieci alergia może być zjawiskiem przejściowym i w miarę dorastania, a co za tym idzie – dojrzewania układu odpornościowego, zupełnie zanikać, co pozwala na ponowne wprowadzenie produktu czy grupy artykułów spożywczych do jadłospisu. Niejednokrotnie leczenie alergii pokarmowej wymaga jednak trwałego wykluczenia problematycznego składnika z diety w obawie przed wystąpieniem zagrażającej życiu anafilaksji.