Terapia fotodynamiczna w grzybicy paznokci - Lyon, Juliana P.; M. Moreira, Leonardo (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020)
Terapia fotodynamiczna (photodynamic therapy – PDT) jest uznaną alternatywną metodą leczenia grzybicy paznokci, zwłaszcza u pacjentów, którzy nie mogą przyjmować doustnych preparatów przeciwgrzybiczych oraz z nawracającymi zakażeniami paznokci. W pracy dokonano przeglądu opublikowanych artykułów opisujących zastosowanie PDT in vivo w leczeniu grzybicy paznokci. Przeszukano bazę danych PubMed, wybierając słowa kluczowe zgodnie z wytycznymi PRISMA: terapia fotodynamiczna i grzybica paznokci. W przeglądzie uwzględniono wyłącznie badania in vivo z oceną parametrów klinicznych i laboratoryjnych. Stosując przyjęte kryteria włączenia, wyłoniono 14 prac obejmujących 10-letni okres badań. Prace różniły się znacząco pod względem liczby analizowanych pacjentów, zastosowanej substancji fotouczulającej, protokołu, okresu obserwacji i wyników. W pracy dokonano analizy porównawczej, aby określić optymalne podejście terapeutyczne i ułatwić szersze stosowanie PDT jako uzupełniającej metody w grzybicy paznokci.