Obraz dermoskopowy piloleiomyoma - Pogorzelska-Dyrbuś, Joanna; Pająk, Jacek (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2020)
Piloleiomyoma to rzadki nowotwór skóry. W literaturze jest niewiele pozycji opisujących obraz dermoskopowy tych nowotworów. Guzki typu piloleiomyoma najczęściej występują w formie mnogich ognisk umiejscowionych na tułowiu lub na głowie. Ich pojedyncze postaci mogą sprawiać trudności diagnostyczne. Nieinwazyjną i szeroko dostępną metodą diagnostyczną umożliwiającą różnicowanie piloleiomyoma od innych pojedynczych guzów jest dermoskopia. W artykule przedstawiono obraz dermoskopowy guza typu piloleiomyoma rozwijającego się na tułowiu u 35-letniego mężczyzny. W obrazie dermoskopowym zaobserwowano żółtawe, homogenne tło z obecnością delikatnej siatki barwnikowej i teleangiektazji na obrzeżach, a także obszary hipopigmentacji. Chociaż ogólny obraz dermoskopowy zmiany był charakterystyczny dla piloleiomyoma, obfitość naczyń jest rzadkością w tym typie guza.