Cukrzyca w dobie COVID-19 - Pasterczyk-Bielska, Katarzyna; Gajda, Piotr; Dzida, Grzegorz (Lekarz POZ, 2021)
Infekcje spowodowane koronawirusem SARS-CoV-2 od wielu miesięcy wywierają wpływ na opiekę nad pacjentami zarówno w lecznictwie ambulatoryjnym, jak i w szpitalach. Dotyczy to głównie osób obciążonych chorobami przewlekłymi, w tym cukrzycą. Zakażenie wirusowe to czas, kiedy szczególnie trudne jest utrzymanie prawidłowego wyrównania glikemii. Należy dążyć do tego, by porady zdalne oraz ograniczony kontakt z chorymi nie były przyczyną pogorszenia ich stanu zdrowia i utraty kontroli nad leczeniem. Dla 80% pacjentów z cukrzycą typu 2 lekarze podstawowej opieki zdrowotnej stanowią wyłączną opiekę diabetologiczną. W tym trudnym czasie oprócz leczenia infekcji należy uwzględnić ewentualną potrzebę modyfikacji terapii przeciwcukrzycowej. Sami chorzy niepokoją się, czy cukrzyca zwiększa ryzyko zachorowania na COVID-19 i ciężkiego przebiegu infekcji.