Kaszel produktywny u dzieci - Wawrzuta, Dominik; Kuchar, Ernest (Lekarz POZ, 2021)
Kaszel jest jednym z najczęstszych objawów spotykanych w praktyce lekarzy zajmujących się leczeniem dzieci. Można go podzielić na produktywny i suchy. Kaszel produktywny wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych i zwykle towarzyszy infekcji. Może być jednak spowodowany także innymi problemami zdrowotnymi, dlatego w każdym przypadku kaszlu produktywnego u dziecka konieczne jest jego dokładnie zbadanie i ustalenie przyczyny tego objawu. Oprócz leczenia przyczynowego współczesna farmacja oferuje całą gamę leków mukoaktywnych, które wspomagają wykrztuszanie gęstej wydzieliny z dróg oddechowych.