Moja przygoda z toksykologią i medycyną sądową - Kłys, Małgorzata (Archiwum Medycyny Sądowej i Kryminologii/Archives of Forensic Medicine and Criminology, 2020)
Odejście na emeryturę po 47 latach pracy zawodowej, w tym prawie 40 latach w Katedrze Medycyny Sądowej Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum, skłania do obrachunku z własnym życiem. Niniejsza praca jest spojrzeniem za siebie i próbą podsumowania czegoś, co trwało ponad cztery dziesiątki lat, a udało się zmieścić na kilku kartkach papieru.