Nie stawiajmy wozu przed koniem - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2021)
Gdyby nie zagrażająca trzecia fala pandemii, to prawdopodobnie głównym tematem dyskusji o zdrowiu byłby przygotowywany przez rządzących projekt objęcia znakomitej większości szpitali w Polsce ujednoliconym nadzorem właścicielskim. Używa się tutaj terminu „centralizacja”, który dla nieco starszych ma jednoznacznie negatywne konotacje, bo przypomina okres tzw. realnego socjalizmu sprzed 1989 r. U nieco młodszych, wychowanych w atencji do wolnego rynku, nawet bez tych wspomnień, także budzi raczej złe emocje. Ustalmy zatem, o czym my w tym przypadku mówimy.