Czy Polska mogłaby produkować szczepionkę przeciw COVID-19 - Kazimierska, Iwona (Menedżer Zdrowia, 2021)
Instytut Metryki i Oceny Zdrowia (Institute for Health Metrics and Evaluation – IHME) działający przy Szkole Medycznej Uniwersytetu Waszyngtońskiego przewiduje, że do 1 czerwca 2021 r. liczba zgonów spowodowanych COVID-19 na świecie przekroczy 3,5 mln. W Polsce liczba zgonów według przyjętego w badaniu scenariusza wyniesie 48,8 tys. Pandemię SARS-CoV-2 możemy powstrzymać, jeżeli będziemy kontynuować realizację strategii ukierunkowanych na ograniczanie transmisji wirusa, takich jak unikanie zgromadzeń i noszenie maseczek, a jednocześnie postaramy się zaszczepić jak najwięcej osób – uważają eksperci.