Alkohol – ojciec polskich chorób - Zatoński, Witold; Janik-Koncewicz, Kinga; Zatoński, Mateusz; Wojtyła, Andrzej (Menedżer Zdrowia, 2021)
Mimo niewątpliwie poważnych konsekwencji pandemii COVID-19 nie powinniśmy zapominać o innych kluczowych czynnikach kształtujących zdrowie oraz przedwczesną umieralność w Polsce. Potwierdza to grudniowy numer „The Lancet Gastroenterology & Hepatology” i opublikowany tam kolejny artykuł dokumentujący lawinowy wzrost zgonów alkoholowych, szczególnie z powodu alkoholowej marskości wątroby (AMW) w Polsce.