Rozwój dzieci urodzonych przedwcześnie – przegląd aktualnego piśmiennictwa - Młodawska, Marta; Pazera, Grażyna; Młodawski, Jakub (Medical Studies/Studia Medyczne, 2021)
Rozwój psychoruchowy dzieci to bardzo ważny element oceny mówiący o prawidłowym dorastaniu i rozwoju dziecka. Staramy się zniwelować czynniki ryzyka zaburzające jego przebieg w trakcie życia wewnątrzmacicznego, w czasie porodu, jak również w pierwszych miesiącach lub latach życia, aby zapewnić dzieciom optymalne warunki do prawidłowego rozwoju. Noworodki urodzone przedwcześnie z powodu utraty optymalnych warunków rozwoju, jakie zapewnia organizm matki, znajdują się w grupie ryzyka osłabionego rozwoju psychoruchowego, obejmującego wyniki poznawcze, neurologiczne czy sensoryczne. Poniższe opracowanie przedstawia czynniki osłabiające rozwój wcześniaków, płaszczyzny rozwoju, w których to osłabienie może być widoczne, oraz metody oceny rozwoju.