Ryzyko wystąpienia zespołu stresu po intensywnej terapii u pacjentów hospitalizowanych na oddziale intensywnej terapii - Białek, Katarzyna (Medical Studies/Studia Medyczne, 2021)
Rozwój medycyny i udoskonalenie technik podtrzymujących życie na oddziałach intensywnej terapii (OIT) znacząco przyczyniły się do zmniejszania śmiertelności leczonych pacjentów. Wielu jednak z nich doświadcza obniżonej jakości życia i problemów zdrowotnych po wypisaniu z oddziału i zakończeniu hospitalizacji. Osoby, które przeszły krytyczną chorobę, zgłaszały pogorszenie funkcjonowania fizycznego, problemy ze zdrowiem psychicznym i osłabienie funkcji poznawczych. Zaproponowano, aby taką formę reakcji chorych leczonych na OIT nazwać zespołem stresu po intensywnej terapii (PICS). Zrozumienie i wczesna diagnoza PICS mogą być pomocne nie tylko dla pacjenta i jego rodziny, lecz także dla personelu medycznego. W artykule opisano reakcje i konsekwencje zdrowotne pacjentów leczonych na OIT oraz sposoby zapobiegania ich wystąpieniu.