Aktualny stan wiedzy i nowe doniesienia z zakresu chirurgii zachowującej płodność w wybranych schorzeniach onkoginekologicznych - Kornovski, Yavor; Ivanova, Yonka; Kostov, Stoyan; Slavchev, Stanislav; Yordanov, Angel (Medical Studies/Studia Medyczne, 2021)
Zachowanie funkcji rozrodczych u młodych pacjentek z niektórymi nowotworami złośliwymi układu rozrodczego, które nie zakończyły jeszcze lub nie zrealizowały planów reprodukcyjnych, jest przedmiotem badań już od wielu lat, zwłaszcza w zakresie postępów w technologiach wspomaganego rozrodu. Do głównych nowotworów występujących u kobiet w wieku rozrodczym należą rak szyjki macicy oraz rak jajnika. W poniższym opracowaniu przedstawiono najnowsze dane z piśmiennictwa dotyczącego zabiegów chirurgicznych zachowujących płodność u pacjentek z nowotworem szyjki macicy o wielkości zmiany od 2 do 4 cm, guzami jajnika z komórek ziarnistych oraz nowotworami nabłonkowymi jajnika o granicznej złośliwości.