Zimowiak szyi – opis przypadku rzadkiego guza wywodzącego się z tkanki tłuszczowej - Cieślik, Joanna; Cenda, Paweł; Majchrzak, Paweł; Dobosz, Paweł (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2020)
Zimowiak (hibernoma) to rzadki guz tkanek miękkich składający się z pozostałości brązowej tkanki tłuszczowej. Zimowiak ma zwykle postać bezobjawowej masy aż do czasu, gdy guz uciska sąsiednie tkanki. Leczeniem z wyboru jest radykalne usunięcie zmiany. Przedstawiamy przypadek zimowiaka szyi u 45-letniego mężczyzny.