Metformina w chorobach skóry - Kadylak, Damian; Polak, Karina; Wojciechowska, Kamila; Bergler-Czop, Beata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2021)
Metformina jest najczęściej stosowanym na świecie doustnym lekiem przeciwcukrzycowym. Stanowi lek pierwszego wyboru w terapii cukrzycy typu 2, gdzie wykorzystywany jest jej efekt hamowania wątrobowej produkcji glukozy, zwiększania insulinowrażliwości mięśni i tkanki tłuszczowej oraz zmniejszania wchłaniania glukozy w jelitach. W piśmiennictwie istnieje wiele doniesień o korzystnym wpływie metforminy na stan skóry w chorobach dermatologicznych, takich jak trądzik zwyczajny, hidradenitis suppurativa, hirsutyzm, a także o redukowaniu ryzyka rozwoju niektórych nowotworów złośliwych skóry oraz wystąpienia łuszczycy. Donoszono także o niepożądanych działaniach metforminy: występowaniu osutek, skórnych reakcji alergicznych, reakcji polekowej z towarzyszącą eozynofilią i objawami ogólnymi (drug rash with eosinophilia and systemic syndrome – DRESS), pemfigoidu pęcherzowego, leukocytoklastycznego zapalenia naczyń, przebarwień paznokci z podpaznokciową hiperkeratozą. Artykuł stanowi przegląd dostępnej literatury dotyczącej wpływu metforminy na przebieg różnych chorób skóry oraz jej działań niepożądanych.